Hieronder staan een aantal veelgestelde vragen over EkoHolland Vee & Vlees, bedoeld voor biologische veehouders. Klik op de vraag voor het antwoord:
Wie kan er lid worden?
Alle bio(dynamische) veehouders met SKAL-certificaat, bij melkveehouders ook Aanvullende Normen. Ook vleesveehouders met Skal kunnen lid worden.
Hoe word ik lid?
U kunt zich hier online aanmelden als lid. Na aanmelding kunt U direct één of meerdere koeien opgeven. Op de afrekening van de eerste koe houdt de coöperatie éénmalig vijftig euro inschrijfkosten in. Na de inhouding van de inschrijfkosten bent u lid van de coöperatie.
Hoe meld ik koeien aan?
Nadat u zich als lid hebt aangemeld kunt u koeien aanmelden via dit formulier, via de
Wanneer krijg ik uitbetaald?
Binnen één dag na levering ontvangt u via de mail de slachtgegevens en het uitbetalingsoverzicht. Binnen twee weken na levering heeft u het geld op de rekening staan.
Hoe wordt de vaste inhouding besteed?
Van de vaste inhouding van 75,- per koe gaat het grootste deel naar transport van boerderij naar afnemer. Het overige deel gaat naar administratie-, automatisering- en boekhoud kosten. Als de coöperatie geld overhoudt dan kan de algemene ledenvergadering besluiten dit uit te keren aan de leden.
Heb ik inspraak in de coöperatie?
Jazeker, het bestuur stelt advies, tips en verbeterpunten zeer op prijs. Neem hiervoor contact op met een bestuurslid. Daarnaast is er jaarlijks een algemene ledenvergadering. In de ledenvergadering hebben de leden de mogelijkheid om voorstellen naar voren te brengen en te stemmen over zaken als benoemingen en begroting.
Waarom krijg ik via de coöperatie de beste prijs voor mijn biologisch slachtvee?
Ten eerste is de coöperatie verkoper ten dienste van de biologisch veehouder en geen inkoper ten dienste van een slachterij.
Ten tweede werkt de coöperatie tegen kostprijs. Er is geen winstoogmerk en er vindt geen verborgen afroming van de kiloprijs plaats. Indien de coöperatie op jaarbasis overhoudt van de vaste inhouding van 75,- per koe kan de algemene ledenvergadering besluiten tot uitkering aan de leden.
Ten derde is de coöperatie door het gebundelde aanbod van vee in staat om met verschillende afnemers zaken te doen. De prijzen worden op weekbasis vergeleken. Aan de hand van deze vergelijking kan de coöperatie het aanbod aan de verschillende afnemers aanpassen en gaan de koeien naar de afnemer(s) met de hoogste prijs. Om dit “spel” in de markt voor slachtvee te kunnen spelen is het essentieel om wekelijks over voldoende koeien te beschikken. De individuele veehouder of veehandelaar heeft dit niet.
Ten vierde is de coöperatie door het gebundelde aanbod in staat om koeien op maat te leveren. De worstkoeien naar de worstenmaker en de betere koeien voor de afnemer met luxer vlees. Afnemers zijn bereid om meer te betalen voor de passende koeien.
Tot slot wordt het transport van de koeien centraal georganiseerd en kan daarom met minder kilometers uitgevoerd worden. Hoe meer koeien de coöperatie kan verwerken hoe lager het aantal kilometers per koe.